7, а не 8 са жертвите в Хитрино

7, а не 8 са жертвите на взрива в Хитрино. Това каза пред журналисти в Хитрино министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Добрата новина е, че жертвите са седем, а не осем, заяви Бъчварова. Следим състоянието на пострадалите, каза още тя.

Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че е открита осма жертва.

Ограничителните мерки за достъп до мястото на инцидента остават, дори са по-строги. Много моля да се спазват от всички, защото ситуацията не се е променила съществено към по-нисък риск, каза Бъчварова, цитирана и от “Фокус”.

В същото време се дава възможност разследването да продължи. Прокурорите са тук и съобразяваме цялостната организация с възможността те да направя огледи, обясни Бъчварова.

В Хитрино има опасност от обгазяване, което може да предизвика увреждане на белите дробове, а най-тежкото е взрив, предупреди гл. комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Продължава претоварването на цистерните с опасния товар – пропанол. Вчера успяхме да подготвим една цистерна, през нощта – 4.Извънредно допуснахме нощни действия, заяви гл. комисар Николай Николов. Ще дойдат допълнителни помпи, компресори, кранове, включително от Румъния, добави той.

По обяснението му вероятните причина за инцидента е, че вследствие на транспортно произшествие се е получило пробив в цистерната. Вероятно този пробив е довел до облак, след което искра го е възпламенила.

„Няма такъв факт, че цистерната е експлодирала. Тя се е разрушила, изтича газта“, каза той.

Трима от пострадалите при инцидента, настанени в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия, са изведени от шока на термичната травма, каза полковник доц. Ивайло Въжаров, началник на болницата. Те са с различна степен на изгаряния и баротравми, но са стабилни.

Много тежко продължава да бъде състоянието на останалите двама пациенти, които са на командно дишане с механична вентилация, обясни доц. Въжаров.

За осемте пострадали, настанени в шуменската болница, няма опасност за живота./Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »