5 здравословни храни срещу инфекции

Средата, в която живеем е пълна с микроби и токсини. Дори и да се храним здравословно, не сме предпазени от заболяванията и инфекциите, които върлуват през този сезон. Бързооборотни храни, в които има много захари, подсладители, изкуствени оцветители и други химикали, оказват влияние на организма ни и до някаква степен отслабват неговия имунитет. При много усложнения лекарите предписват антибиотици, които ни помагат да оздравеем, но същевременно причиняват появата на гъбични инфекции.
Гъбичните инфекции се появяват при неправилна употреба на антибиотик, при консумация на замърсена с бактерии вода, лоши хранителни навици и други. Ето няколко храни, с които ще се преборим с досадните гъбички и инфекции при леки настинки:

1. Кокосово масло

Кокосовият орех се счита за една от най-добрите антимикробни храни, тъй като има високо съдържание на лауринова и каприлова киселина. Дрождите на гъбa Кандида се размножават в тялото и причиняват обриви, хронична умора, депресия, сърбеж, промени в настроението, желание за прием на сладки неща. Доказано е, че пиенето на кокосово мляко, а също и мазането на кожата с кокосово масло, предпазва от вредните бактерии и помага на организма да се пречисти от тях, ако вече се е заразил.

2. Кромид лук

Освен за овкусяване на ястия, лукът се използва в борбата с бактериите и гъбичните инфекции. Той е много полезен при леки настинки, предпазва сърцето и черния дроб. Високото му съдържание на антиоксиданти, калий, витамин В6 и витамин С повишават защитните сили на организма. Затова старите хора препоръчват да ядем повече лук при грип и настинки.

3. Чесън

Също както обикновения кромид лук, чесънът гони бактериите надалече. Само няколко скилидки могат да прочистят храносмилателния тракт.

Чесънът съдържа витамин В6 и калий, които детоксикират организма, стимулират здравето на сърцето и укрепват черния дроб, а също така повишават имунитета. Чесънът е естествена пребиотична храна, която улеснява работата на добрите бактерии в тялото.

4. Риган
Много хора в чужбина използват маслото от риган за борба с гъбични и бактериални инфекции, но у нас то не е толкова популярно. Всеки може да отглежда риган в домашни условия и да пие чай от него. В растението има голямо съдържание на антиоксиданти, а хлорофилът в листата му се бори с киселинността и вредните бактерии, причиняващи болести в стомаха. Освен това риганът намалява стреса и помага за укрепването на имунната система.

5. Тиквени семки

Тиквените семки имат невероятни свойства, чрез които вредните паразити могат да се отделят чрез храносмилателния тракт. Семките имат високо съдържание на растителни протеини. Само една чаша, пълна с тях, има 13 грама протеин. Семките са богати още на омега-3 мастни киселини, които ги правят много полезни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и облекчават състоянието на суха кожа, което води и до появата на гъбични инфекции.