225 хил. деца в България са със затлъстяване

Универсалната диета за добро здраве и външен вид налага да се набляга на зърнено-житните и бобовите храни, както и на зеленчуците и плодовете, следвани от млякото, млечните продукти, яйцата и ядките.
Това каза БНР доктор Цветанка Терзиева, началник на Клиниката по ендокринология в болница „Софиямед“.

Сред месните изделия лекарката препоръчва да се консумират най-много риба, пилешко и пуешко месо. Според нея сред храните, които трябва да бъдат редуцирани, независимо от сезона, са мазнините, особено животинските, и продуктите, съдържащи кристална захар.
Те трябва да се употребяват не ежедневно и в много ограничени количества, категорична е лекарката. Д-р Терзиева цитира проучване, проведено под егидата на Световната здравна организация, според което в България приблизително 225 хил. деца са със затлъстяване и по този показател страната ни е на 5 място в Европа.
За децата е много полезно да приемат протеини и плодове в неограничено количество, смята началникът на Клиниката по ендокринология в „Софиямед“. Според доктор Терзиева в детска възраст захарта не е толкова вредна колкото при възрастните, но: “Вие изграждате определен хранителен режим на това дете. Затова ограничавайте до максимум храните, съдържащи захар”.
Translate »