10 oт най-странните и опасни растения, които ще Ви шокират!

Убедени сме, че по-любопитните от вас ще поискат да видят с очите си всичките тези растения, но също така можем да се обзаложим, че бихте искали да помиришете съвсем малка част от тях. Няма да сбъркате, ако запушите носа си и бъдете предпазливи в случай, че искате да ги пипнете – току-виж хищните сред тях вземат пръста ви за някое малко влечуго, което да излапат за обяд!

Victoria Amazonica – най-големият вид водни лилии – се срещат във водите на река Амазонка. Листата им могат да понесат спокойно тежест от 130 килограма! Корените съответстват на тази площ и товароподемност – те са дълги близо 8 метра, а листата и цветовете могат да достигнат диаметър 3 метра и се срещат в най-различни цветове.

Hydnora Africana може и да прилича на вкусен, сочен плод, но, повярвайте ни, не искате дори да го помиришете. Това растение вирее в южните райони на Африка, от където е пренесено в Калифорния през 1973 година, а една от най-изявените му характеристики е ужасната му миризма, напомняща тази на фекалии. Това свойство му е необходимо за оцеляването му, защото чрез него привлича различни бръмбари, хранещи се с тор и мърша.

Nepenthes бихте могли да видите с очите си, ако посетите Индочина, Австралия или Малайския архипелаг в някоя област в висока влажност, където редовно падат дъждове и получава много слънчева светлина. Това растение е хищно и яде не само насекоми и скорпиони, но и змии, гущери, жаби и дори охлюви.

Rafflesia Arnoldii се среща изключително рядко и е огромно по размер растение, чието естествено местообитание са индонезийските острови. Всъщност и да искате да го отглеждате някъде другаде, ще трябва да положите неимоверни усилия, за да му осигурите условията, от които се нуждае, за да израсне и разцъфне – процес, който отнема месеци, а цветът трае само няколко дни. Също като Hydnora Africana, Rafflesia Arnoldii мирише меко казано неприятно.

Dracunculus Vulgaris, известна още като Зловонна линия или Драгонуорт, среща се в Тенеси, Орегон, Калифорния и Пуерто Рико.

Amorphophallus Titanum – още един зловонник, за чиято миризма се твърди, че наподобява 1:1 тази на разлагаща се мъртва плът. Освен миризливо, това растение е и гигантско – може да достигне височина 3 метра.

 

Dionaea Muscipula е насекомоядно растение, което привлича насекоми и паяци. Веднъж щом попаднат в неговата паст, буболечките раздразват фините власинки, които се намират по повърхността му, което задейства рефлекса на затваряне на месестите му венчелистчета.

Wolffia Angusta е най-малкото растение на Земята; Вирее в Азия, няма корени и расте под налягането на водната повърхност. Wolffia Angusta расте на групи с растения от същия и от други видове, които се срещат във водата

.

Lithops julii е малък безстеблен кактус с двойка сочни листа с конусовидна форма, разделени от фисура с дълбочина между 5 и 10 милиметра. Среща се в Намабия и обикновено има белезникаво сивкав цвят, понякога изпъстрен с бледо кафяви лунички, и цъфт с единичен бял цвят, наподобяващ маргаритка, който изниква от фисурата и е толкова голям, колкото са двата лоба, съставляващи тялото на кактуса.

източник: mozache.com >>>

Translate »