Човекът, който иска да свали Путин

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет. Каналът му в Ютюб има над милион абонати. Но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин? А сегашният президент има един доста мощен съюзник.Руският опозиционен политик и основател на „Фондацията за борба срещу корупцията” Алексей Навални е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет, обяви американското списание “Тайм”. В класацията той заема осмото място – непосредствено след корейската попгрупа BTS и преди американския президент Доналд Тръмп.

“В една страна, в която почти всички медии са контролирани от държавата, Навални използва Ютюб, за да пробие информационната блокада на Кремъл”, пише изданието. И понеже руският опозиционен политик не може да се явява по държавната телевизия, за кампаниите си той разчита на социалните медии. Неговият канал в Ютюб имал вече над 1 милион абонати.

Подготовката започна

Въпреки тази блокада, Навални се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Още през февруари т.г. Навални започна да изгражда своите предизборни структури по места, а до средата на юни броят им вече надхвърляше 50. На сайта му може да се прочете информацията, че неговото движение вече има свои представителства във всички градове с население над един милион жители, както и в повечето от по-малките градове. В кампанията на Навални са ангажирани около 120.000 доброволци.

В отговорна това Централната избирателна комисия на Русия обяви, че в страната все още не е официално открита предизборната кампания. А това, че Навални вече изгражда предизборните си щабове, представлявало нарушение на изборното законодателство. Иван Жданов, експерт по правни въпроси от антикорупционната фондация на Навални възразява с аргумента, всеки кандидат има право да води обществена агитация още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден през ноември или декември т.г.

Властите: Навални не може да се кандидатира

От руската ЦИК обявиха още, че Навални е осъждан и поради това няма право да се кандидатира за президент. През февруари тази година един съд в град Киров му наложи 5-годишна условна присъда по обвинение в кражба на дървесина. Опозиционният деец тогава отхвърли категорично обвиненията и обяви, че те са измислени, с цел да го дискредитират и отстранят от участие в изборите през 2018 година. Фактът, че възнамерява да се кандидатира за президентските избори, противникът на Путин беше обявил още през декември 2016 година.

Екипът на Навални ще обжалва присъдата от Киров пред Европейския съд за правата на човека, а адвокатът му Вадим Кобзев се надява да спечелят и това дело. През февруари съдът в Страсбург осъди Русия за произволните задържания на Навални. Между 2012 и 2014 година той е многократно арестуван по време на различни мирни демонстрации в Москва – без да има основания за подобно нещо, както смятат съдиите от Страсбург.

Шефът на предизборния щаб на Навални – Леонид Волков – казва, че стратегията им предвижда да засилват политическия натиск: “Тогава Кремъл няма да има друг избор, освен да допусне Навални до участие в изборите”, твърди Волков.

Нужни са му 300 000 подписа

Официално номинациите могат да бъдат правени едва след като се насрочи датата за изборите, а това вероятно ще стане в края на тази година. Законът предвижда два начина за участие в изборите: като самостоятелен кандидат или като кандидат, издигнат от официално регистрирана партия.

Навални може да използва само първия вариант, тъй като Министерството на правосъдието на Русия отказа да регистрира неговата “Прогресивна партия”. Затова той ще трябва да създаде свой инициативен комитет с поне 500 граждани, притежаващи активно избирателно право, който да събере и представи в ЦИК списъци с най-малко 300.000 подписа на руски избиратели. Хората на Навални все още не могат да стартират подписката. Но в интернет има над 450.000 души, които са се обявили в подкрепа на кандидатурата му за президент.

Translate »