Цачева: Премиерът ми предложи да стана министър

ГЕРБ и аз сме категорично за въвеждане на промяна в закона, според която изборите ще бъдат провеждани по мажоритарна система, добави правосъдният министър

Получих предложението да стана министър на правосъдието от премиера Борисов, имаше време за размисъл, но приех. Това е поредната отговорност, с която се нагърбвам, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя уточни, че след загубата на президентските избори е имало време за чудене сега накъде, но е преценила, че има още сили и още какво да даде за държавността. Моята най-силна експертиза – професията и образованието ми са в сферата на правото и като адвокат винаги съм търсела баланс и диалог, коментира Цачева в ефира на “120 минути” по bTV.

По думите й ще бъде министър, който ще изпълнява правомощията си в рамките на Конституцията. „Ще търся продължаване на реформата в съдебната система. Приключихме конституционната част от реформата, направихме промени в закона за съдебната власт, но и предстои още много. Ще има приемственост с кабинетите преди мен. Работили сме и с Христо Иванов като министър. Познаваме се, може би аз съм повече прагматик от него”, посочи тя.

По повод Екатерина Захариева, която ще съвместява вицепремиерските си задължения със съдебната реформа и поста на външен министър, Цачева посочи, че се радва, че продължаването на реформата в правосъдната система е издигната на ниво вицепремиер. „Министърът на външните работи е този, който държи връзките с европейските институции, които са структурите, които имат общо с продължаващите доклади по механизма за сътрудничество и проверка”, заяви Цачева.

„Съдебната реформа се прави само в интерес на българските граждани. Влизайки в студиото се срещнах със съпругата на загиналия на магистрала „Хемус” работник. Нейните думи бяха отново за повече ред и дисциплина”, добави тя.

В първия си работен ден след клетвата на правителството, Цачева каза, че се е срещнала със Сотир Цацаров и Лозан Панов в кабинета си. По думите й срещата е била неформална и им е казала, че трябва да “продължим и да намерим най-вярното решение и да загърбим личностни или принципни противоречия.” „Бях приятно изненадана за това, че структурната реформа в прокуратурата е извършена и дори шеговито отбелязах, че това не е станало ясно на широката общественост. Но е важно е, че имаме диалог”, категорична беше тя.

ГЕРБ и аз сме категорично за въвеждане на промяна в закона, според която изборите ще бъдат провеждани по мажоритарна система, добави правосъдният министър./actualno.com

Translate »