Хитрино не е булка, която политиците да кичат с даровете си

От два дни върви наддаване сред парламентарните групи коя колко средства ще отдели за пострадалите от Хитрино. Отказват се от депутатските си заплати…
Без да поставяме под съмнение желанието им да направят добро, ситуацията много напомня за празненството на стара българска сватба. Хитрино е булката, на която всеки бърза да окичи дарове. Роднините стоят отстрани и се надпреварват кой колко ще даде. Веднага след като БСП обяви, че ще дари 40 000 лв. от декемврийските си заплати, това направи и ДПС. Депутатите от ГЕРБ пък се ангажираха с построяването на една нова къща в Хитрино.
Трагедията в шуменското село обаче не трябва да се превръща в наддаване. Не бива да е мерило за възможностите на политиците. Непрестанно хората настояват парите за партиите да се намалят, но при гласуването на всеки нов бюджет, размерът на субсидията се запазва. А същевременно забравят, че заплатите им идват от нашите данъци. Жест на вслушване или просто добра воля дори за дебат от депутатите не сме видяли. За сметка на това са на първа линия при бедствията. След дъжд качулка, е казал народът. Защото хората от Хитрино, а преди това и тези от село Бисер, Мизия, Горни Лом и Аспарухово, ще са благодарни на финансовата помощ, но много повече ще оценят промяната в нагласата на избраниците в Народното събрание. Ще оценят решимостта да се промянат законите, за да не се допуска повече такава трагедия, да се минимализират последствията.
При всеки един подобен инцидент конкретните действия сякаш отсъстват. Създават се анкетни комисии, текат изслушвания на отговорните лица, инициират се промени в съответните закони. Ефективността от това обаче не е достатъчна, за да направи хората по-сигурни, по-спокойни и най-вече – да върне вярата им в Народното събрание.
Институцията, която трябва да се грижи предимно за интереса на хората./Новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »