ФБР разказа за какви хакерски атаки Вашингтон вини Русия

Кибератаките, чрез които се предполага, че Русия се е намесила в американските президентски избори, се основават на често използвана техника, наричана “фишинг”.

Това се казва в съвместен доклад на ФБР и на министерството за вътрешната сигурност на САЩ, цитиран от Франс прес.

Методът, чието име в превод означава риболов или зарибяване, цели придобиване на поверителни данни.

Киберпиратите са изпратили подвеждащи имейли на членове на Демократическата партия на САЩ, с които ги убеждават да инсталират злонамерен софтуер или да съобщят свои идентификационни данни.

После те успели да проникнат в компютърната система на партията и да откраднат хиляди електронни писма (имейли) на ръководни кадри.

В предизборната кампания тези имейли бяха направени обществено достояние и скандалното им съдържание им повлия върху посланията на кандидата за президент на демократите Хилъри Клинтън.

Тази операция се е осъществила чрез две кибератаки против Демократическата партия, организирани от две различни групи. В доклада се твърди, че са свързани с руските разузнавателни служби.

Първото проникване било извършено още през лятото на 2015 г. Група, нарекла се АРТ 29, пратила имейли с линк (препращане) към вирус на над 1000 адресата, включително членове на правителството.

При кликването върху линковете, които на пръв поглед били безобидни, вирусът проникнал в партийната компютърна система. Постепенно той започнал да източва документи от няколко адреса.

Вторият удар бил от пролетта на 2016 г.; групата “АРТ 28” го извършила посредством подвеждащи имейли. Адресатите били приканени да променят паролите си и да ги изпратят на фалшив интернет сайт, приличащ на легитимен.

Чрез тези пароли хакерите проникнали в компютърната система на партията и откраднали информации, сред които вероятно и на няколко високопоставени партийни кадри.

После хакерите организирали разпространението на откраднатите имейли. Така например вътрешна кореспонденция на партийните ръководители и имейли на Джон Подеста, ръководителят на предизборната кампания на Хилъри Клинтън, се озовали в сайта Уикилийкс.

Според съвместния доклад хакерите продължават да действат и поредна хакерска атака е имало и след президентските избори в САЩ.

Москва неведнъж е отхвърляла американските обвинения. Но вчера Вашингтон мотивира с тях враждебни действия като прогонване на руски и дипломати и други санкции./БТА

Translate »