Тръмп към бизнеса: Който изнесе производство, ще плати скъпо

“Компания, която иска да уволни всичките си служители в САЩ, построи предприятие другаде и си мисли, че продукцията просто така ще влиза през границата в американския пазар… това няма да се случи. Ще наложим много високи мита за вноса.”

Това предупреди президентът Доналд Тръмп десетина от водещите производители в страната на среща в Белия дом. Малко след като в понеделник той оттегли САЩ от търговското Споразумение за тихоокеанско партньорство (ТТР) говорителят му Шон Спайсър заяви, че новата администрация поема път към една епоха на двустранна търговия и създаване на работни места в САЩ. Ще се оттеглим от многостранните търговски политики и ще се насочим към двустранни търговски отношения, в които Америка стои на първо място, добави той.

На срещата в понеделник с ръководителите на компании като Ford, Dow Chemical, Dell Technologies, Tesla и др. Тръмп каза, че би искал да понижи корпоративните данъци от сегашните 35% на 15-20%, но за това ще му е нужна подкрепата на доминираният от републиканците Конгрес.

Директорите му отвърнаха, че за тях още по-важно е намаляването на реглаторната тежест. “Мисля, че можем да орежем регулациите със 75%, а може би и с повече”, каза президентът.

“Когато искате да разширите завод, когато Марк (Фийлдс – ръководител на Ford) иска да дойде и да построи голямо предприятие или Dell искат да вдигнат нещо чудовищо и специално, ще получавате одобрение много бързо”, обеща им Тръмп, който през цялата си кампания и в първата си президентска реч говореше за възстановяване на работни места в промишлеността.

След това той разговаря с лидери на профсъюзи от строителната индустрия (синдикатите подкрепиха предимно Хилъри Клинтън – бел.ред.), а във вторник ще има работна закуска с ръководителите на автомобилните гиганти General Motors, Ford Motor и Fiat Chrysler Automobiles, за да ги убеди да върнат производството си в САЩ. Тръмп вече ги заплаши, че ако внасят колите от заводите си в Мексико, ще трябва да плащат 35% мито./Дневник

Translate »