Тръмп взима за държавен секретар познат на Путин

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще номинира изпълнителния директор на корпорацията “Ексън Мобил” Рекс Тилърсън за държавен секретар.

Това съобщиха телевизиите Фокс и Ен Би Си. Очаква се Тръмп да обяви номинацията днес, потвърждавайки впечатлението, че разчита на едри бизнесмени за състава на бъдещото си правителство.

Кандидатурата на Тилърсън вероятно ще се сблъска с трудности в Сената заради близките му връзки с Русия, за които ще му бъдат задавани въпроси отбелязва Ройтерс.

Шефът на тексаската петролна корпорация се е срещал няколко пъти с Владимир Путин. Руският президент през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви пред Ройтерс: “Имам тревоги, защото той е много добре известен с близките си отношения с Владимир Путин”.

Тръмп се е обадил на видния републикански политик Мит Ромни, за да му каже, че няма да го номинира, съобщи Си Ен Ен.

“За мен е чест, че кандидатурата ми за член на правителството на Тръмп бе обмисляна – написа Ромни в Туитър. – Разговорите ми с избрания за президент Тръмп бяха приятни и много смислени. Имам много големи надежди, че новото правителство ще поведе страната към по-голяма сила, просперитет и мир”./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »