Трима министри в оставка сключват ударно договори с медии

Трима министри са сключили серия договори за закупуване на рекламно време с пари по европейски програми и са раздали за месец над 2 милиона лева на медии.

Това става ясно от справка, публикувана от администрацията на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.

Всекидневникът уточнява, че практиката е законна, обаче противоречи на предишно обещание на кабинета “Борисов 2”.

Министрите на земеделието Десислава Танева, на екологията Ивелина Василева и на икономиката Божидар Лукарски са сключили договорите непосредствено преди президентските избори и в дните след тях, когато кабинетът вече бе в оставка.

Договорите са с електронни медии, което означава, че за тях не е необходимо да се обяви обществена поръчка.

Програмата за околна среда, която е към Ивелина Василева, е сключила в периода 21-30 ноември девет договора за общо почти 300 000 лв.

По близо 60 000 лв. взимат Нова телевизия и Би Ти Ви, 48 000 лв. отиват в Канал 3, 42 000 лв. – за телевизия “Европа”. Сред останалите предпочетени медии са “Дарик радио”, “Радио 1”, “Радио Фокус” и т.н.

По Програмата за развитие на селските райони към аграрния министър в оставка Десислава Танева на 25 ноември са сключени седем договора за излъчване на консултантски рубрики в ефира на различни медии.

Най-активен с рекламните договори е Лукарски. През октомври и ноември програмата за иновации и конкурентоспособност, която е на негово подчинение, е сключила общо 22 споразумения за над 1,5 милиона лева.

Няколко директиви на ЕК позволяват при купуването на ефирно време в радиа и телевизии да не се прилага Законът за обществените поръчки.

В началото на годината обаче правителството наложи временен мораториум върху подобни договори.

Вицепремиерът Дончев каза тогава, че забраната ще бъде в сила, докато не се изчистят съмненията, че властта си купува медиен комфорт с евросредства./Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »