Силите на Асад трепят жени и деца в Алепо

Най-малко 82-ма цивилни, сред които 11 жени и 13 деца, са разстреляни от сирийската армия в Алепо, алармира Върховният комисариат по човешките права на ООН, цитиран от Би Би Си. Силите на режима в Дамаск прочистват града от бойци на опозицията. Войници влизат в сградите наред и разстрелват мирни жители, а по улиците на Алепо лежат трупове.

Представител на ООН поясни, че убийствата са извършени от силите на президента Башар Асад, но призна, че информацията не може да се потвърди. Шефът на ООН Бан Ки Мун също изрази безпокойство от съобщенията за зверствата.

ООН информира, че десетки деца са заклещени в сграда, която е подложена на обстрел.

Папа Франциск написа писмо до сирийския президент Башар Асад и го призова да осигури спазването на международното право, за да може цивилните да бъдат защитени и да им бъде доставена хуманитарна помощ. Междувременно руският център за примирие добави, че близо 7800 цивилни са напуснали контролираните от опозицията райони на Алепо за последното денонощие, сред които 3946 деца.

Сирийската армия започна операция по превземане на града от опозицията преди седмици. Във вторник установи контрол върху 98% от града, предава Интерфакс, като се позовава на руски военни. “Общата площ на кварталите в източната част на града, където остават бунтовниците, не е повече от 3 кв. км”, съобщават военните. Ликуващите жители на Алепо посрещнаха армията на Асад с празненства. Самият президент лично поздрави военните с превземането на Алепо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »