Румънският президент излезе на протест против правителството

Клаус Йоханис, президентът на Румъния, се включи вчера в протест против планирани от правителство промени в наказателното право, предадоха Аджерпрес и БТА.
Йоханис нарече “шайка политици” авторите на проекта:

“Дойдох тук, на Университетския площад, като хиляди румънци, за да изразя възмущението си. Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния, иска да отслаби правовата държава, нещо, което не може да бъде допуснато.”

„Недопустимо е – продължи президентът – да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията. Румънците с право са възмутени.”

Около 10 000 души, недоволни от плановете за промени в наказателното законодателство, се отправиха към сградата на правителството в Букурещ.

Държавният глава, който се присъедини към шествието, беше приветстван със скандиране “Йоханис е с нас!” и известно време вървя заедно с множеството.

Министерството на правосъдието представи в сряда проект за помилване, който би освободил около 3500 души от затворите. Друг проект предвижда декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, когато щетите са под 44 500 евро, и намалява максималната присъда за това престъпление от седем на три години затвор.

Проектите на коалиционното правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите предизвикаха остри критики и серия протести./Дир.бг

Translate »