Радев пред FT: Винаги рамо до рамо с ЕС и НАТО

Новоизбраният български президент се стреми да разсее опасенията, че като лидер на страна членка на ЕС и НАТО, той е твърде близо до Кремъл.

Такива опасения бяха предизвикани от реториката му в навечерието на изборите през ноември, отбелязва „Файненшъл таймс“ в статия, посветена на бъдещия държавен глава Румен Радев.

“България винаги ще работи само заедно със своите партньори, ЕС и НАТО… Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор“, каза Румен Радев пред изданието.

Избраният за президент посочва още, че никога не е посещавал Москва. Въпреки това обаче в своето интервю от София бившият ръководител на българските военновъздушни сили застъпва тезата за възстановяване на отношенията между алианса и Русия.

Смятам, че сме изправени пред общи заплахи – тероризъм, ислямски фундаментализъм и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо“, казва Радев пред изданието, което отбелязва добрия му английски.

„Ако не работим за добър диалог и за намаляване на конфронтацията, ние не можем да се изправим пред тези глобални заплахи ефективно“, допълва Радев./БГНЕС

Translate »