Промени в ноктите – какво издават за здравето?

Ноктите ни далеч не служат само за декорация. Те защитават пръстите, от значение са за нашата сръчност, но могат и да дадат информация и за здравето на организма.

Ноктите израстват от нокътния матрикс, който се намира точно под кожичките на нокътя. Матриксът постоянно образува нови клетки, като всеки нов слой от тях избутва стария.

Когато се наблюдава промяна по отношение на растежа или на цвета на ноктите, това обикновено означава, че има проблем с нокътния матрикс или с околната тъкан.

Така например, наличието на дълбоки набраздени хоризонтални линии, в близост до кожичките на нокътя, обикновено означава, че нокътният матрикс е спрял формирането на нови клетки. Вероятна причина за това е липса на достатъчно хранителни вещества в кръвообращението.

То често е признак за инфекция или по-сериозно заболяване на организма. В тези случаи притокът на хранителни вещества се пренасочва от функциите с по-малък приоритет към тези, които са жизненоважни.

Когато нокътят има нарушение, подобно на вдлъбнатина, то често се свързва с кожни проблеми като екзема и псориазис, които водят до възпаление на матрикса и нарушена повърхност на нокътя.

Ноктите могат да променят и своя цвят. Така например в студените дни е възможно да придобият син цвят, което означава, че не получават достатъчно кислород. Кръвта с ниско съдържание на кислород е по-тъмна и се отразява по различен начин през кръвоносните съдове и ноктите.

Възможно е това да се дължи на студа, но случаите на недостиг на кислород в кръвта може да се свързват и със състояния като астма или емфизем./Пулс

Translate »