Прокуратурата обвини министър Семерджиев

/КРОСС/ Специализирано звено „Антикорупция” към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Той е обвинен в това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Според обвинителния акт на 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24.03.2017 г., тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията, Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща” и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка”. Разследването продължава, уточняват от прокуратурата.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде и специална пресконференция по случая.

„До този момент са разпитани четирима свидетели, изискани са и са приобщени и документи. От събраните до този момент доказателства колегите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, което е престъпление против реда на управление”, обяви Арнаудова.

„В конкретния случай се касае за отправяне на заплаха с уволнение от страна на министъра на здравеопазването по отношение на директор на изпълнителна агенция, за да назначи посочено от министъра за зам.- изпълнителен директор на същата агенция лице”, обясни тя, след което и назова за коя точно агенция става въпрос.

„Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (Асена Стоянова) е този орган на реда, срещу който е упражнена принудата.

Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели, които са очевидци на този разговор”, посочи говорителят на главния прокурор.

Според БНР и “24 часа” Семерджиев е лобирал за Боян Доганов – собственик на няколко фирми в сферата на здравеопазването./КРОСС

Translate »