Преходът и носталгията по соца

10 ноември 1989 г. завинаги ще остане в историята на България като деня, в който беше свален от власт Тодор Живков. Денят, в който започнаха политическите промени в страната, в който започна Преходът към демокрация и пазарна икономика. Датата, която даде много надежди, но и разби много очаквания.

На тази дата на пленум в Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като еднолично е управлявал в продължение на 33 години.

С какво помним този ден и оправдаха ли се надеждите на хората? Има ли носталгия по соца – коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на журналиста Екатерина Банчева и историка Боян Жеков.

“Самият живот е преходи и всеки който обявява край, обявява край и на самия живот. Можем да кажем дали промяната такава, каквато я мислихме, се случи по начина, по който се случи. Промяна се случи безспорно, но никъде в никакво изследване не е била описана тази смяна на системата – от тоталитарна към демократична. Всички тогава бяхме много наивни – политици и граждани“, смятат гостите в студиото.

Какво се знае и какво остана скрито?

Според историка Боян Жеков един от главните проблеми в изследването на този период е, че документалното наследство не е разкрито. Много тайни остават в тези документи, ако въобще ги е имало. Голяма част от уговорките са били на едно устно и скрито ниво, коментира още той.

“Въпросът не е дали има документи или не. Не може всичко да е документирано. Устните свидетелства, хората, които помнят, които са преживяли тези неща, също са важни”, смята Банчева./днес.бг

Translate »