Президентът свиква за втори път съвета за национална сигурност заради корупцията

След като миналата седмица се провали заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което трябваше да бъдат обсъдени “законодателни мерки за противодействие на корупцията”, президентът Румен Радев свиква съвета отново днес, за да се стигне до становище по същата тема.

Борбата с корупцията трябва да е една от основните теми на новия политически сезон, в който парламентът трябва да приеме закон за създаване на антикорупционен орган. ГЕРБ предлага неговият председател да се избира от Народното събрание, а БСП – от президента.

Заседанието на КСНС миналата седмица се провали заради липсата на кворум, тъй като част от участниците бяха на командировки в чужбина. Сред тях и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов си тръгнаха по-рано от “Дондуков” 2 заради пътувания.

Радев обяви, че борбата с корупцията не е важна за правителството, а в проваления кворум БСП видя бойкот на президента. Правителството излезе с позиция, че подкрепя усилията на държавния глава за обединение на институциите за борба с корупцията, а премиерът Бойко Борисов обяви, че тълкованията, че има бойкот, са фалшива новина.

Translate »