Правителство няма да има. Предсрочни избори напролет.

След два часа разговори ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният форнт не се разбраха да правят правителство и обявиха, че следващата стъпка е предсрочни парламентарни избори, които се очаква да са напролет.

“Има различия, по които не можем да стигнем до консенсус, искаме да се съобразим и с нагласите на обществото и от тази гледна точка не сме в състояние да продължаваме в 43-тото Народно събрание”, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Благодарим на всички колеги и искаме да сме искрени и да кажем, че 43-ият парламент няма да е състояние да излъчи парламент – отиваме на избори”, уточни той.

Съпредседателят на реформаторския блок Найден Зеленогорски каза, че са положени много усилия, имало е желание да се намери “златно сечение”, но е очевидно, че това не се е получило.

От страна на третия коалиционен партньор – Патриотичния фронт – Валери Симеонов добави, че с опитите и разговорите да се състави правителство са показали, че не са страхливци. „Имаше колегиалност и добронамереност и от тук-нататък трите парламентарни групи пак ще са съмишленици и приятели.

А реформаторите ще върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, след като не успяха да излъчат правителство.

Следващата стъпка е президентът, който по Конституция трябва да направи служебно правителство, но тъй като мандатът му изтича, такова може и да няма. На 22 януари президенския пост поема Румен Радев и кризата остава в негови ръце.

 

Translate »