По нов начин преизчисляват пенсиите

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на тази година, ще се преизчисляват с по-висок процент за всяка година стаж.
Новата методика ще струва на НОИ 113 милиона лева. Преизчисляването заменя осъвременяването, което се прилага до момента.
Пенсиите ще отбележат реален ръст от процент и половина след като се приспадне прогнозната инфлация за 2017 година.

Приходите в бюджета на общественото осигуряване за тази година се очаква да са повече от планираните със 191 милиона лева. Прогнозата на Националния осигурителен институт беше публикувана в последния информационен бюлетин за годината.

Догодина се очаква осигурените лица да са с 4 хиляди повече, по-висок ще бъде и средният осигурителен доход.

В бюджет 2017 на общественото осигуряване се планира средно българинът да се осигурява върху заплата от 809 лева догодина. Това е ръст от над 5 процента спрямо тази.

Очаква се броят на хората с обезщетение за безработица да намалее с 5 000, а броят на пенсионерите да е с 2 000 по-малко спрямо тази.

Проучване на НОИ за удовлетвореността на клиентите от обслужването показва, че около 80 процента от посетителите са получили желаната услуга в рамките на до 10 минути.

Средната обща оценка на потребителска удовлетвореност в НОИ е 8,9 по скалата от 1 до 10. Най-доволни от обслужването са били хората в Габрово, най-недоволни тези в Разград./БНР

Translate »