Попова приписа на Плевнелиев модела “Кой”

Президентът Росен Плевнелиев е съавтор на модела “Кой”, след като е позволил специалните служби да бъдат иззети от правомощията на държавния глава. Това стана ясно от изказване на вицепрезидента Маргарита Попова на пресконференция по повод края на мандата на президента.

Попова смята, че съгласието на Плевнелиев шефът на ДАНС да не се назначава с президентски указ е допомогнало да се говори за модела “Кой”. “Не допринесе ли и нашата институция за това да се случи този модел “Кой”?”, попита Попова и допълни, че “отказът на държавния глава от това правомощие” е довело до протестите през 2013 г. Тя се обяви за по-силен президент, с повече правомощия и изрази надежда, че някой бъдещ държавен глава ще инициира промени в конституцията. Попова заяви, че “конституционната симетрия”, която е заложена в равната отдалеченост между институциите, е нарушена и че това е “категоричен провал” на държавния глава.

От своя страна Росен Плевнелиев контрира, че службите нямат място под шапката на президента. Той обясни, че във външното разузнаване например е имало невъзможност посланиците да контролират работата на разузнавачите зад граница. За това било необходимо службата да мине на подчинение на премиера. За начина, по който се назначава председател на ДАНС, той заяви, че тогава е дал доверието си на лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан. Те обаче, вместо това, използвали момента когато той бил на форум по сигурността в Словакия, за да действат през главата му.

Плевнелиев е категоричен, че той е единственият политик в страната, който е посочил кой стои зад назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС и кои са създателите на модела “Кой”. „Гордея се, че съм единственият, който отговори на въпроса „Кой?“. Попитахте останалите политици кой е виновен за най-скандалното назначение на държавата. Аз излязох и отговорих на първия час. Години по-късно много други политици все още не са отговорили на този въпрос“, заяви Плевнелиев.

Вицепрезидентът Маргарита Попова акцентира в изказването си върху съществуващото разделение в обществото:

Кой подклажда омразата? Колко струва това и кои са вдъхновителите? Това нашенска работа ли е или не съвсем?

Според нея в правосъдната система не са необходими повече структурни промени и реформи, а е необходимо партиите да започнат да работят в “сговор”:

Стига толкова структурни реформи в съдебната система. Другаде са въпросите – да живеем в сговор и да започнем да решаваме проблемите на хората.

„Всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура. Доникъде няма да стигнем, а идват избори. Този екип, който влезе с нас 2012г. и който е тук в цялост, чака новите стопани на президентската институция. Благодаря ви колеги, затова, че сте тук и ще ги посрещнете. Благодаря ви, че не използвате президентската институция за трамплин. Идват избори – посланията към партиите, новите правителства и новите стопани – да работим не за разделение, защото иначе няма да си намерим мястото на голямата географска карта“, заяви още Попова.

Тя смята, че на народа му е омръзнало от вътрешна война. “Аз не искам да изнасяме война, а да изнасяме мир, бъдеще, настоящи и повече спокойствие. Ако не си оправим къщата и ако не седнем да се помири, ако тази институция не успее да направи това в следващия мандат, всичко останало ще се интегрира около този въпрос“, подчерта Попова. /Офнюз

Translate »