Пожарите край Атина взеха живота на десетки хора (ВИДЕО)

Повече от 20 души са загинали заради горските пожари около гръцката столица Атина, в провинция Атика, заяви прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, предаде Агенция “Фокус” по информация на Reuters.

Една от най-малките жертви е шестмесечено бебе. Най-много загинали има в района на село Мати – хора, които не са успели да избягат от домовете си и са били хванати в капан от пожарите. Пред гръцката телевизия Skai една от жителките на селото е категорична – то вече не съществува. “Видях трупове, видях изгорели автомобили – щастливка съм, че съм жива”, каза жената.

Според Цанакопулос огнената стихия е ранила 100 души, като сред пострадалите има 16 деца. Шестима души се намират в реанимация. Отделно има данни за много хора, които засега се водят изчезнали.

Гръцката брегова охрана издирва група от десетина датски туристи, която се е опитвала да се скрие от пламъците на лодка. Засега няма данни какво се е случило с тях. Това, обаче, не е единственият случай, при който пламъците буквално са принудили хора да търсят спасение в морето.

Край пристанището Рафина мнозина са били спасени от огъня по плажовете или са били поети от спасителите директно във водата. Един от оцелелите описва как огънят е напредвал “като лава”. “Температурата бе непоносима, парчета пепел обсипваха всичко наоколо като куршуми, димът бе толкова дебел, че почти беше невъзможно да дишам”, разказва той.

Трагедията стана факт заради два горски пожара, които не бяха овладени и се разраснаха до сегашната стихия. Гърция официално поиска помощ от ЕС и Кипър. Освен човешките жертви, най-малко 100 къщи и 200 автомобила са изгорели. Затворена е за движение магистралата между Атина и Коринт. В гасенето на огнената стихия участват над 600 души, стана ясно и, че помощ е пратена от САЩ.

Translate »