Плевнелиев: Нуждаем се от работещо правителство

Нуждаем се от работещо правителство, което да завърши подготовката за Българското председателство на ЕС през 2018 г., заяви президентът Росен Плевнелиев.
Апелирам политическите партии в 43 Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти днес, след като участва в церемонията по удостояването на избрания за президент Румен Радев с приза за политик на 2016 г., съобщи прессекретариата на дъсжавния глава.

Президентът предупреди, че страната ни има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Естония и Австрия, и рискува да загуби своето председателство на ЕС ако изпадне в трайна нестабилност.

“Притеснявам се, че тезата за провеждането на “бързи избори” може да доведе до още по-голяма нестабилност и до едно още по-раздробено Народно събрание, което няма да може да работи.

За нас председателството на ЕС е от ключово значение, то е една трета изпълнение и две трети подготовка, която трябва да приключи до юни 2017 г.“, подчерта Росен Плевнелиев.

Според държавния глава, България днес е изправена пред избор дали да продължи с политическото боричкане или да реализира достойно председателство на ЕС, в което да има водеща роля в преговорите за Брекзит, при договарянето на новата рамка за европейските фондове след 2020 г., да участва в реализирането на дневния ред на ЕС на Балканите и стартирането на Европейския енергиен съюз.

Като приоритети на едно бъдещо правителство в рамките на настоящия парламент, държавният глава открои провеждането на следващите парламентарни избори да бъде в съответствие с волята на българския народ, изразена на проведения референдум, завършване на реформата в правораздавателната система, както и осигуряване на сигурността на българските граждани в условията на засилен миграционен натиск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Translate »