Плевнелиев към Радев: Ще е страшно, ако се разсекрети стенограмата за КТБ!

Bloomberg TV
Разсекретяването на стенограмата от срещата за КТБ ще съсипе президентската институция, смята доскорошният президент Росен Плевнелиев. Докуметът отразява среща в президентството от 2014-та, участие в която взеха всички висши държавни политици.
Тъй като истината за фалита на банката още не е оповестена, настоящият държавен глава Румен Радев предложи стенограмата да бъде разескретена, като дори е отправил запитване до участниците в срещата дали са съгласни това да стане.
Позиция за изваждане на бял свят на случилото се на тази среща застъпи и премиерът Бойко Борисов.
Не на подобна позиция обаче е Плевнелиев.
Аз лично не съм получил писмо, но смятам, че това ще е груба грешка на президента Радев. Ще се съсипе президентската институция като място за честен, мъжки разговор. Всички, които ще събира Радев, ще отиват с нагласата, че ги снимат камери, обяви Плевнелиев пред „24 часа“.
Той пояснява, че се страхува, че думите на някои от участниците в двучасовата среща ще бъдат извадени от контекста. И потвърди, че неведнъж е отказвал разсекретяването на въпросната стенограма.
Ако Радев я разсекрети, президентската институция ще престане да бъде фактор.Борил съм се за това и не допуснах тайните разговори – за тероризъм, за заплахи за сигурността, за банки да изтичат по разни сайтове, извадени от контекста им. Искам да бъда разбран правилно – аз не съм против публичността, но трябва да има място за отговорни, честни и откровени разговори и това място е президентската институция, категоричен е Плевнелиев./24 часа/debati.bg
Translate »