Пластмасов живот! Изхвърляме я, а тя през океаните се връща… риба, сол

Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните.

Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден. Това показаха данните на “Greenpeace” от проучване на различни марки сол, предаде Bulgaria ON AIR.

Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

За щастие България заема предпоследното място в класацията.

“В нашата сол, която е българско производство, има 12 микропластмасови частици на килограм, което е малко. В индонезийската има 13 хиляди”, обясни Деница Петрова от “Грийнпийс България”.

Все още обаче не е ясно какви са последиците за здравето на човек и поради тази причина няма точно изградени норми за съдържание на такива пластмаси в храните и във водите.

В същото време Европарламентът излезе с решение – забранява пластмасата за еднократна употреба.

Важно за България е, че ще се наложат цели за 90% разделно събиране на пластмасови бутилки. За да влезе в сила това решение обаче, всяка страна-членка трябва да ги гласува и въведе в законодателството си.

Translate »