Нов играч на политическата сцена у нас ще сменя държавната …

Нов играч се появи на политическата сцена. Бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров учреди свое движение, както бе обявил преди време. Официалното учредяване на движението “Кан Кубрат” се забави с около месец спрямо първоначалните планове на Димитров. Но както и по-рано бе обявил той, движението ще се бори за смяна на системата за управление на държавата – от парламентарна на президентска република.

За целта обаче ще трябва да се получи подкрепата на българския народ и да се свика Велико народно събрание. Историкът не скри, че вижда самия себе си в ролята на държавен глава, предаде Нова телевизия.

“След едно тригодишно обсъждане, един Боянски клуб, в който се събраха първоначално двайсетина професори, стигнахме до мнението, до което са стигнала доста светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да изчезне. Или както казва президентът Румен Радев – да атрофира. Ние не можем да забраним партиите, но можем да минимализираме тяхната роля”, заяви Божидар Димитров. “Този, който спечели президентските избори, като променим формата на управление, да може да назначава, както и сега правят Тръмп, Путин, Ердоган, да назначава качествени хора за ръководителите на ресорите. А не да ме управлява фризьорка”, заяви Димитров.

“Може да се свика референдум на тема: Съгласни ли сте да се свика Велико народно събрание, което да промени фирмата на управление на България от парламентарна на президентска република”, обясни още Димитров.

Освен самият Димитров, сред учредителите на новото движение са още арх. Миломир Богданов, Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев – Коцето Калки и др., предаде бТВ.

Translate »