Най-високата заплата за чиновник в МВР – над 3000 лева

Около 3060 лева е максималната заплата на работещите на трудов договор в МВР.
Сумата е най-високото ниво на чиновническа заплата в министерствата.
Досега бе известен един единствен случай на директорска заплата от 4300 лв. в Министерския съвет, но тя е за държавен служител, а не за работещ на трудов договор.2860 лв. е максималната чиновническа заплата по трудово правоотношение в Министерството на финансите, а 2600 лв. – в енергийното ведомство. Това показват отговори на министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова.

В Министерството на външните работи работещите на трудов договор са с едни от най-ниските заплати, става ясно от отговорите на министър Даниел Митов.

Максималната заплата там е 993 лева, а минималната – 420 лв., колкото за цялата страна през тази година. 570 лева е средното заплащане във Външно. За сравнение във финансовото министерство най-ниските заплати са по 600 лв., а средната 1055 лв.

Най-високите минимални заплати дава Министерството на енергетиката – 750 лв. Средната в това министерство е 1497 лева.

Във всички тези данни обаче не са включени бонусите. Във Външно през тази година са разпределени 1,2 млн. лв. като допълнителни възнаграждения за добре свършена работа. В енергетиката са дадени средно по 107,58 лв. бонуси на служител, а във финансите – 707 лв. на калпак за цялата година./Труд

Translate »