Над 1000 руснаци с манипулирани допинг проби

Повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт са били въвлечени в манипулиране на допинг проби или са получили изгоди от него.
Прикриването на използване на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби и се е случвало под чадъра на спортното министерство, се казва във втората част от доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.
„Повече от 1 000 руски спортисти, състезаващи се в летни, зимни спортове и параолимпийски. Сред тях 503-ма са представители на летни спортове (82%) и 92-ма от зимни (18%). Сред тях има и футболисти. Всички те са получили изгода от държавната поддръжка на допинга в Русия. Ние установихме подмяна на пробите на 12 руски медалисти от Олимпиадата в Сочи. Машинации с допинг проби са установени при двама спортисти, завоювали четири златни медала на Игрите през 2014 г. „, се казва във втората част от доклада, която бе представена днес в Лондон.
Манипулациите са продължили и след Олимпийските игри през 2014 г., се твърди още в доклада. Първата част бе изнесена на 18 юли и WADA тогава препоръча на Международния олимпийски комитет да отстрани Русия от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро.

МОК все пак взе решение да не отстранява Русия и повери на международните федерации в различните видове спортове да определят кой от руснаците може да пътува за Рио.

През месец май „New York Times“ публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от „допингова програма“ на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри.

По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *