Матис: Русия е стратегически съперник на САЩ и се опитва да разбие НАТО

Номинираният от Доналд Тръмп за министър на отбраната Джеймс Матис смята, че САЩ трябва да се противопоставят на Русия, ако нейното поведение е насочено срещу американските интереси.

Това мнение Матис изразява в писмени отговори на въпроси на комисията по въоръжените сили на Сената на американския Конгрес, в която днес започна неговото изслушване. В писмените отговори на въпроси Матис обаче допълва, че подкрепя желанието на Тръмп за взаимодействие с Русия.

На устното изслушване Матис заяви, че руският президент Владимир Путин се опитва да “разбие Северноатлантическия съюз”, предаде ДПА. Това твърдение би трябвало да успокои американските републиканци, притеснени от демонстрираното от Тръмп желание за затопляне на американско-руските отношения.

Матис нарече Русия “стратегически съперник” на САЩ и “противник в ключови области”. Той се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Литва, Латвия и Естония.

Според него световният ред днес е подложен на най-голямата атака след Втората световна война, предаде Ройтерс. На въпрос на председателя на комисията Джон Маккейн дали САЩ са напълно готови да се изправят пред тези предизвикателства, Матис отговори: “Не, сър.”

Очертавайки как планира да ръководи министерството на отбраната, Матис каза, че най-важните цели са засилване на бойната готовност, увеличаване на смъртоносната сила на армията, укрепване на отношенията със съюзниците и извършване на бюджетни реформи.

Матис заяви също, че има много голямо доверие в американските разузнавателни агенции.

Според него Китай разрушава доверието в отношенията със съседите си, предаде Франс прес. За териториалните амбиции на Пекин в Южнокитайско море, Матис обясни, че “трябва да сътрудничим с Китай, когато е възможно, но и да сме готови да се противопоставим на неподходящо поведение”, ако Пекин “предпочете да действа срещу нашите интереси”.

Той смята, че САЩ трябва да спазят ангажиментите си по международната ядрена сделка с Иран. “Това е несъвършено споразумение за контрол над оръжията. Това не е договор за приятелство, но когато Америка даде думата си, трябва да я спазим и да работим със съюзниците си”, каза Матис пред комисията.

Ако бъде одобрен за министър на отбраната, Матис ще стане първият шеф на Пентагона от 50-те години на 20 век, който е военен от кариерата, отбеляза Асошиейтед прес./БТА

Translate »