Куркума – чудото, което лекува 600 болести

В периода на обилните количества мазни храни и алкохол, които консумираме е добре да отделим някакво време и за детокс на черния дроб. Известно е, че неправилното функциониране на този жизненоважен орган може да предизвика проблеми със зрението, с паметта, с дейността на сърцето.

Вълшебната куркума е мехлем за черния дроб и кръвоносните съдове. Действа оздравяващо на чернодробните клетки и помага за преодоляването на токсикози от различен вид, включително медикаментозни. При кръвоносните съдове действа в посока – съхраняване на еластичността, предпазване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

Водещи нутриционисти от САЩ препоръчват чая от растение, близко до джинджифила – куркума, плюс добри количества мед и лимон.

Рецептата: 1/2 чаша мед, 2 ч.л. куркума на прах, лимон, прясно смлян черен пипер. Разбърквате меда и куркумата на паста и съхранявате в хладилника.

Дневна доза: разтваряте 1 ч.л. от медената паста в чаша топла, но не кипнала вода. Разбърквате до разтваряне, добавяте изстискан лимон и прясно смлян черен пипер на вкус. Чаша чай на ден може да ускори изхвърлянето на токсините и да подобри функциите на черния дроб.

Само четвърт чаена лъжичка от тази ароматна жълта подправка в ястията с ориз веднъж седмично пък чувствително може да подобри паметта. Според проучвания, ако четири пъти седмично пък слагате точно по толкова куркума в гозбите, може да повишите запаметяването с до 30%.

Куркума е компонент в лечебните рецепти за много страдания – те разчитат на високото съдържание на куркумин, могъщ антиоксидант и компонент с антиейдж, противовъзпалителен и антисептичен ефект. Сухият продукт куркума съдържа около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини

За лечение на какво се използва куркума

Продуктите от куркума се използват на първо място заради противовъзпалителното действие на куркумина. Действат успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и прекомерното образуване на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на хранителните компоненти.

Доста оживено се говори за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак (zdrave.bg). Експериментално е доказано положителното въздействие на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – постига се овладяване на болката благодарение на противовзпалителния ефект, както и спадане на характерните отоци.

При доказания си антиоксидантен ефект вълшебната куркума категорично ограничава въздействията на свободните радикали, което предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Този тип въздействие е важно при онкологичните заболявания, тъй като се постига ограничаване растежа на туморите, както и ефективна противоракова профилактика с помощта на куркума.

Успешно приложение на куркума е възможно и при заболявания на кожата, свързани с различен тип инфекции. Като антисептик и средство с противогъбичен ефект куркума е добър вариант за лечение на кожни раздразнения от различен тип, обриви, отоци и подувания след ухапване от насекоми, акне, очни възпаления и инфекции на устната лигавица.

Две чаени лъжички куркума съдържат 0.36 mg манган, 0.08 mg Vitamin B6, 1.88 mg желязо, 114,48 mg калий. Куркума може да се добавя към ястията с ориз или киноа.

Translate »