Конджак – за здраво тяло и перфектна фигура

Представяме ви едно растение, което не е особено популярно по родните географски ширни, но в Япония още от шести век е познато като „лечебна храна“. И има защо.

От стотици години в азиатските страни се използва освен в кухнята и в традиционната медицина. То е вид кореноплодно, което сравняват със сладкия картоф. Гел, направен от брашно от конджак (приготвя се от изсушените му корени) е използван за детоксикация, втечняване на храчките, подтискане развитието на тумори. Над 2000 години пък в Китай с растението лекуват астма, кашлица, херния, болки в гърдите, изгаряния, кожни и хематологични проблеми. Има свойствата на пробиотиците, като активира чревната флора, която е в основата на здравия имунитет.

Понеже съдържа изключително малко калории, но пък е много богато на фибри, в Европа и САЩ растението става популярно като „тайния агент“ за отслабване. Конджакът е естествено богат на глюкоманан, а глюкомананът е един от малкото продукти, одобрени от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) за контрол на теглото. Успешно контролира нивото на кръвната захар, създава усещане за ситост и спомага за смъкване на килограмите.

Много популярни във Великобритания, а вече и у нас, са био продуктите Slim Pasta, Slim Rice и Slim Noodles, които са направени именно от растението конджак. Те са изключително подходящи за здравословно сваляне на теглото. Изпълняват няколко функции в едно – засищат, разнообразяват храненията, здравословни са и са ниско калорични – 9 кал и 0 г въглехидрати на 100 г. Освен това са с нисък гликемичен индекс и са подходящи дори за хора с диабет, чревен дисбаланс, метаболитен синдром и при безглутенова диета. Приготвят се бързо и лесно, не изискват варене заради технологията им на приготвяне, а само се изплакват и затоплят в тигана или микровълнова печка.

Translate »