Колко ще плати всеки българин за АЕЦ „Белене”

„Темата за АЕЦ „Белене” вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лв.”, Това каза енергийният експерт Васил Начев пред телевизия „Блумбърг”.

Според него е АЕЦ „Белене” няма да донесе на страната енергийна независимост и сигурност. Причината е, че към момента на пускане в експлоатация на централата, което не се знае точно кога ще бъде, не е ясно какъв ще е енергийният пазар. „Динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания”, казва Начев.

„Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. EUR. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. EUR да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета”.

Translate »