Колекцията на Тутанкамон тръгва на 7-годишно турне

Над 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят музеите по света в следващите 7 години. Това съобщи в събота египетският министър по въпросите на древността Халед ал Анани, цитиран от “Иджипт индипендънт”. По негови думи първата спирка на древните артефакти ще бъде Лос Анджелис, където експозицията ще бъде открита на 23 март. След това съкровищата ще бъдат изложени в още 6 страни, преди да бъдат върнати в Египет. Известната златна погребална маска на фараона, открита през 1922 г. в гробницата му в Луксор, обаче няма да бъде част от изложбата.

Анани издаде още, че в Големия египетски музей ще се помещава първата постоянна изложба на събраните съкровища от епохата на Тутанкамон, където тя ще може да бъде видяна. Според данните колекцията ще включва повече от 5000 експоната, някои от които изложени за първи път. Откриването на експозицията е запланувано за края на 2018 г.

Междувременно новината за световното турне на древните предмети накара група активисти да стартират във “Фейсбук” кампания срещу износа на ценни артефакти за чужбина. Защитниците на египетското богатство призоваха президента Абдел Фатах ал Сиси да се намеси и да започне разследване на експозициите зад граница.

Според представители на кампанията за контрол върху антиките и културното наследство на Египет приходите от международните художествени изложби се оценяват на 50 млн. долара при застрахователна стойност на изнесените артефакти повече от 600 милиона долара. Така се оказва, че доходът от излагането на един древен предмет на ден е само 116 долара.

Translate »