Кой как оцени речта на новия президент (Обзор)

От програмна реч, подходяща повече за премиер, през добър анализ на ситуацията и просто преглед на случващото се в държавата до обида. Това бяха първите квалификации, които се чуха в кулоарите на парламента за речта, която Румен Радев произнесе пред депутатите веднага след като положи клетва.
Борисов: Радев ще има служебно правителство, което може да направи нещата от програмната му декларация.
Рядък шанс има пред президентът Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство, така че това, което прочете, до няколко месеца може да е факт. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.Той разказа, че е честитил на президента и вицепрезидента и им пожелал успех. “Дето се вика едната седмица важи и за тях и за нас. Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени – то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят”, обясни Борисов. Така че след няколко месеца може да отчетем свършеното, допълни той.
“Демокрацията е това – хората избират и тези, които избират, ги водят. Към днешния ден мога само да му пожелая успех. Много неща искаме да се случват, те не се случват – стават бавно, но такъв е животът”, каза още премиерът в оставка.
Борисов обясни, че за ГЕРБ било безразлично кога ще са изборите, макар че предпочитали повече 2 април. Но както Радев преценял.
“Всички партии – хубави, лоши, едните са приятели, другите не, едни го харесват, други са се борили срещу него, трябва да са равни. Параметрите на държавите са максимално добри. След няколко месеца ще ги видим как са, след една година също. Хората отново ще могат да си направят изводи”, заяви Борисов.
Той специално акцентира, че на клетвата на Радев в НС бе целият кабинет, който го поздравил и му пожелал успех. “Държахме се максимално европейски и демократично. Ако има същия подход от другата страна, това ще бъде само добро за държавата”, добави Борисов.
Цветанов: Не е нормално президентът, който казва, че ще обединява нацията, да каже на парламента, че му остава една седмица.
Не е нормално един президент, който казва в неговата реч, че ще бъде обединител на нацията и президент на всички български граждани, да се обърне към парламента и да каже остава ви една седмица. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов.
България е парламентарна република и той трябва да се отнася с нeoбходимото уважение към институцията парламент, както всички ние, народните представители, се отнасяме с уважение към президентската институция и за нас няма абсолютно никакво значение кой е президентът на страната, от коя политическа формация е избран и предложен, а важно е да изпитваме уважение и респект от президентската институция и заедно между институциите в България да има интегритет, каза Цветанов.
“Вълнението и притеснението е огромно. Това по никакъв начин не го извинява за тази изпусната реплика. Един президент трябва да знае, че той винаги може да бъде провокиран, но той винаги трябва да запази своята идентичност, да се ръководи винаги от интересите на страната и винаги да разчита на всички български институции”, коментира още Цветанов. И обясни, че това е силата на демокрацията – да има разделение на властите и взаимно уважение към всяка институция.

Нинова: Дайте време на Радев и съдете за него по делата.
Дайте време на Румен Радев и съдете за него по делата му, ще видите, че България наистина има достоен държавен глава, призова пък соцлидерът Корнелия Нинова. Позовавайки се на това, че познавам качествата на Румен Радев, няма никакъв риск, винаги в центъра на мислите и действията си е поставял България и националния интерес, допълни тя.
Нинова определи речта на Радев като достойна реч, на достоен президент, с която ще се запомни социалната чувствителност на държавния глава. “В частта за вътрешната политика той очерта реалните проблеми пред народа ни. Не пред отделна политическа сила, а това, което вълнува хората ни и проблемите, пред които те са изправени – бедност, несправедливост, здравеопазване, образование, реална икономика. В частта за външна политика той показа, че членството ни в ЕС и НАТО е безспорен избор за България, но че трябва да се води балансирана външна политика, която да възстанови и отношенията ни с Русия, и на Изток”, коментира соцлидерката.

Без да посочва партии, тя разкритикува депутатите, които шумяха и напуснаха пленарната зала по време на речта, че “в този тържествен ден са показали, че не са на висотата на момента”. “Не проявиха политическа зрялост и мъдрост”, коментира тя и добави, че те са проявили неуважение към президентската институция.
Първанов: Радев направи добър преглед с очертаване на проблемите, но трябва да се набележат бързи мерки.
“Имах високо очакване към програмната декларация на Румен Радев. Намираме се наистина в тежко време. Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, а да се набележат бързи и ефективни реални мерки. Направи добър преглед с очертаване на проблемите. Оттук-нататък екипът му трябва да очертае по-ясно и основните приоритети на нацията.” Това заяви бившият лидер на АБВ Георги Първанов, който бе президент от 2002 до 2012 г.
Той препоръча поведение на диалог, разбирателство, дори на взаимни компромиси между институциите в страната. Тон за това трябва да задава именно новият президент, защото той в момента представлява голяма част от властта, обясни Първанов. Не по-малко рисково е, ако има подчинени на едната или другата институция.
Може да не се харесва нещо, но това е един от малкото моменти в условията на демокрация, който ни задължава да бъдем коректни в отношенията към новите хора към тази институция, каза Първанов. “Вижда се, че някои не му дават не 100 дни, а 100 минути. Той ще има много поводи за публични изяви, включително и когато обяви състава и приоритетите на служебното правителство. Това е добър повод, за да може той там да изведе по-отчетливо акцентите”, каза още Първанов.
Карадайъ: Радев има задължението да поставя темите и проблемите на обществото.
Президентът като институция има и правото и задължението да поставя темите и проблемите, които стоят пред обществото и в неговата реч го направи, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той похвали новоизбраният президент, че е показал, че познава проблемите на страната. Той постави широк кръг от въпроси и проблеми, чието решение безспорно в по-голяма степен е в компетенцията на другите институции, на Народното събрание и изпълнителната власт, напомни Карадайъ. Поведението им не съответстваше на институцията Народно събрание, коментира лидерът на ДПС напускането на пленарната зала от страна на някои депутати. За ДПС нямало голямо значение кога ще бъдат изборите.

Поведението им не съответстваше на институцията Народно събрание, коментира лидерът на ДПС напускането на пленарната зала от страна на някои депутати. За ДПС нямало голямо значение кога ще бъдат изборите.
Симеонов: Речта на Радев беше празна и приспа аудиторията.
Речта му беше празна, приспа аудиторията, не чухме нищо ново. Хората искаха да чуят приоритетите на този президент и на неговата институция. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

“Чухме общи констатации в по-голямата си част негативни, нито една добра дума за Народното събрание за тези 2 години”, коментира Симеонов. С други думи животът започва с Румен Радев, започва от днешния ден, гледайте сега какво ще стане, допълни той. Не е добре да се насажда в обществото впечатлението, че сме президентска, а не парламентарна република, коментира още съпредседателят на ПФ.
Ще направим анализ на това, което е направил след 100-те дни, който ще бъде обективен, а не пълен с глупотевини, каза още Симеонов. “Не чухме нищо в посока какви са неговите приоритети, освен общата фраза, че ще бъде обединител на нацията, която торпилира и развали веднага с “Остава Ви една седмица”, на него му остават 5 г.”, каза още лидерът на НФСБ. И допълни, че висшият орган на държавата е парламентът и Радев трябвало да бъде “така добър да уважава Народното събрание, независимо, че то ще работи още кратко време”.
“След като държи 20-минутна реч, изпълнена с глупотевини и празнословия е нормално да има реакция, когато накрая самонадеяно заявява, че е човек на делата, а не на думите, с което опроверга собственото си поведение”, обясни Симеонов поведението на депутатите си, които вдигаха шум в пленарната зала. “Нищо не сме казали в зала, просто се засмяхме, беше смешно и жалко”, допълни той. Щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани, допълни Симеонов.

Каракачанов: Всичко, което каза, беше вярно, понравиха ми се тезите му за нелегалната миграция и охраната по границата.
Всичко, което Румен Радев каза в речта си беше вярно, особено ми се понрави тезите, които от Патриотичния фронт сме лансирали като политика за ограничаване на нелегалната миграция, охрана на границата, балансирана външна политика.
Това заяви другият съпредседател на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. “Тезите, които изложи са тези, по които наистина трябва да се работи и не само от страна на президентската институция, а и от бъдещия парламент”, смята Каракачанов. Без синхрон между правителство и президент обаче, нито един от проблемите, които всеки виждал, нямало да бъде решен.

“Много от коментаторите се опитваха да обясняват, че бил антиевропейски и антинатовски настроен. Мисля, че това са повече политически спекулации, отколкото реални проблеми”, коментира още Каракачанов и пожела успех на новия президент.
Гроздан Караджов: Заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Радев.
Заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев, призова депутатът от РБ Гроздан Караджов.
“Когато заплаши Народното събрание и народните представители с думите “Вие имате още една седмица”, това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията”, коментира той. Това е първото падане на маските на новоизлюпения президент, допълни Караджов.
Според него речта на Радев била “безсъдържателна и без акценти, които могат да бъдат отграничени”.
“Същата реч, ако замените в нея думите ЕС и НАТО със Съветски съюз и Варшавски договор щяха да звучат и преди 20 години”, коментира той и обърна внимание, че не е трябвало да я срича. “Трябваше да се прочете тази реч поне веднъж, защото това е неуважение към народните представители да се срича по този смешен начин”, допълни Караджов.
Местан разкритикува Радев, че е поздравил патриарха, но не и мюфтията.
Обвинение, че не е действал като президент на всички българи и не е поздравил освен патриарха и главния мюфтия, отправи лидерът на ДОСТ Лютви Местан в отворено писмо до медиите и чрез фейсбук. В него той напомня, че не е гласувал за Радев.
“Силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение „Ваши светейшества“ би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте”, пише Местан.
Той напомня на Радев, че съгласно конституцията традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание, но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. А и религиозните институции били отделени от държавата.
“Независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани”, завършва писмото си Местан.
Радан Кънев: Чухме само тъжен шаблон.
“В речта на Радев не чухме нищо за посоката – речта е леко тъжен шаблон, който не дава надежда за промяна. А милиони българи го избраха в името на промяната – очевидно той няма да бъде фактор за нея. България няма да е същата – отива си десетгодишната доминация на Борисов. Сега можем да тръгнем и в добра, но и в много лоша посока.” Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев във фейсбук.
Най-важни са парламентарните избори, на които ще решим как да променим правосъдието, образованието, данъчната и социалната политика. Радев не даде отговори на тези въпроси. Не даде отговор и на въпроса как ще се промени външната политика и политиката по сигурност, допълни той.
Надеждата за промяна на милиони българи остава неоправдана и този път. Това прави още по-голяма нашата отговорност – да предложим конкретни стъпки за коренна промяна и да съберем съмишленици за тази битка, коментира още Кънев./Източник: 24часа
Translate »