Кожна лепенка следи жизнените функции

Нов вид акустичен датчик, който напомня малка кожна лепенка, може да следи сърцебиенето и други телесни функции.
Датчикът може един ден да осигури възможност за безболезнено и безжично следене на здравето на индивида. Той ще позволи на лекари да следят сърдечните и белодробните функции, състоянието на стомаха и активността на гласните струни.

“Разработихме меко, подобно на кожа устройство, което “чува” звуците, създадени в резултат на функционирането на вътрешни органи. Мислете за устройството като за удобен за носене и захванат за кожата стетоскоп. То обаче “чува” не само звуци, но и слабочестотни вибрации” – поясни съавторът на изследването Джон Роджърс от Университета на Илинойс.

Екипът, разработил т.нар. епидермална електроника, увери, че новата лепенка е мека и тънка. Гъвкавата й силиконова сърцевина напомня кожна тъкан. Това я прави лесна за прилепване и носене по всички части на тялото.

Проектирана е така, че да “чува” през кожа, тъкани и течности, за да регистрира звуци и вибрации, генерирани от дишането на индивида, консумацията му на храна, движенията и съня му. Лепенката може също да бъде снабдена с електроди, за да се направи електрокардиограма. Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »