Китайският президент иска свят без ядрени оръжия

“Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени напълно и унищожени, за да изградим свят без ядрени оръжия”, заяви той пред близо 800 човека, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на Общото събрание на световната организация Питър Томсън.

Китай ще се стреми да създаде нов модел на отношения със САЩ като част от създаването на “кръг от приятели” по света, каза Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс. Освен това Китай се стреми към изграждането на всестранно стратегическо партньорство за координация с Русия, партньорство за мир, растеж и реформи между различни цивилизации с Европа, както и партньорство за единство и сътрудничество със страните от БРИКС.

Си Цзинпин се обяви против протекционизма в международната търговия. “Трябва да спазваме правилата на Световната търговска организация, да поддържаме открит, прозрачен и недискриминационен многостранен търговски режим и да строим достойна световна икономика”, заяви китайският президент, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че търговският изолационизъм и изолацията “няма да донесат изгода на никого”, а икономическата глобализация е облекчила сериозно търговията, инвестициите и движението на хора.

Мерките за сигурност, свързани с посещението на Си Цзинпин превърнаха Женева в град призрак, отбелязва Ройтерс. Паркинги и магазини бяха затворени и достъпът до тях беше забранен, а сградата на ООН беше почти изпразнена. Повечето от близо 3000-те служители в нея се прибраха по-рано в домовете си.

Говорителка на ООН обаче заяви, че те са били подканени да работят от домовете си, защото 200-членната делегация на Си Цзинпин и 800-те присъстващи на речта му пристигат в момента, когато свършва работното време на служителите на ООН. “Причините бяха логистични, а не политически”, подчерта тя.

Полицията спря протеста на петима активисти, които издигнаха тибетско знаме и лозунги “Арестувайте Ситлер, освободете Тибет” пред сградата на ООН, защото те не бяха получили разрешение за протеста си. Говорителка на асоциацията на Тибетската младеж в Европа определи случилото се като “срамно”.

Малко по-късно започна разрешената прокитайска демонстрация, в която участваха около 100 души./БТА

Translate »