Кисел трън – хилядолетна билка

Какво трябва да знаете за билката кисел трън? Какви са ползите за тялото от кисел трън? Кисел трън – хилядолетната билка.

Киселият трън е храст, чиито полезни свойства са познати на човечеството от хилядолетия. Има данни, че части от киселия трън са използвани за лечение преди близо 2 500 години. Разновидности на билката се срещат в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

Киселият трън е богат на алкалоиди, като в най-голямо количество е берберинът. Берберинът има противомикробно и противогъбично действие, понижава кръвното и успокоява. Смята се също така, че берберинът подсилва имунната система.

Освен това киселият трън съдържа витамин В, бета каротен, лутеин и цинк.
Киселият трън най-често се продава под формата на капсули, екстракт, тинктура или мазило. Сушените корени на киселия трън се използват за направа на чай.

Преди да преминете към лечение с кисел трън, задължително се консултирайте с лекар. При възрастните има ограничение на дневната доза, докато при децата употребата му трябва да се случва под наблюдения на лекар.

Кои части на киселия трън се използват?

За приготвяне на отвари, тинктури и т.н. най-често се използват кората на корените, корените и плодовете. Интересното при плодовете е, че се ядат и са богат източник на витамин С.

Ползи от билката Кисел трън

Кисел трън при инфекции

Киселият трън се бори успешно срещу различни инфекции. Берберинът има антибактериално и противогъбично действие. Берберинът потиска способността на бактериите да „разболяват“ клетките и по този начин предпазва от инфекции. Киселият трън се използва при различни възпалителни процеси  – на пикочния мехур, пикочните пътища и храносмилателната система.

Кисел трън за пречистване на храносмилателната система

Киселият трън подпомага храносмилането и подобрява здравето на цялата храносмилателна система. Препоръчва се също така при диария. Има дори проучвания, които показват, че при правилната дозировка, билката кисел трън действа по-бързо от антибиотик за подобряване на проблеми с храносмилателната система.

Кисел трън за здраво сърце

Проучвания показват, че киселият трън е ефективен при проблеми със сърцето – исхемична болест, аритмия, кардиомиопатия. Смята се, че берберинът в киселия трън се бори с лошия холестерол и триглицеридите, ключови за здравето на сърцето.

Кисел трън за пречистване на жлъчката и черния дроб

Черният дроб пречиства кръвта, произвежда необходимата жлъчка за обработване на мазнините, разгражда хормоните и помага за съхраняването на нужните витамини, минерали и желязо. Основната работа на жлъчния мехур е да съхранява произведената от черния дроб жлъчка. Киселият трън подпомага дейността им, като ги пречиства. Берберинът в киселия трън също така помага за отделянето на жлъчка./Розали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »