Каролев: Миграцията и ранната смъртност – основни фактори за намаляването на българите

Задължително трябва да има повече ясли и повече детски градини, категоричен е той.

„Трябва да се намали срокът, за който държавата дава пари на младите майки, защото има жени, който са превърнали раждането в своя професия”, заяви в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Владимир Каролев.

Коментарът му е повод новия план за стимулиране на раждаемостта, изготвен от правителството. Според стратегията семействата трябва да бъдат поощрявани, така че у нас да се родят 65 500 бебета до края на 2018 г. е заложило в плана си правителството. Или поне за толкова ще стигнат парите в хазната.

Други цели на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си, както и 20 000 души да обявят, че имат български произход, въпреки че живеят в чужбина.

„По-сериозен демографски срив имаше само през 90-те години. Сега, ако няма достатъчно майки в детеродна възраст, каквото и да направи държавата, раждаемостта не може да се увеличи значително”, каза още Каролев.

Според бившия социален министър Иван Нейков, също гост в студиото, „тезата, че хората създават повече деца, когато им се дадат повече пари, не е вярна”.

„За да вземе едно семейство решението да има дете, трябва да има добри услуги. Когато една майка излезе от професията си за година или повече, тя се връща там като аутсайдер. Ето защо трябва да се направи нещо по въпроса за поддържане на квалификацията на жените”, коментира Нейков.

Според него проблем с местата в училищата и детските градини няма. Имало само „дефицит на идеи”.

„Защо, когато един учител се пенсионира, да не започне работа като детегледач и да помага на млади семейства”, пита бившият социален министър.

Според Владимир Каролев детските заведения не трябва да бъдат безплатни, но броят им определено трябва да се увеличи.

„В България има средна класа, която няма нужда от помощи и надбавки, а получава такива”, каза още Каролев. И допълни, че на младите майки трябва да се разреши да работят почасово.

Доста неща, които се говорят за демографската криза в България са абсолютни глупости, е тезата на Владимир Каролев по повод на стратегията на държавата за борбата със застаряването. Той цитира статистика, според която, майките над 35 години раждат повече деца, отколкото майките до 25 години. Просто майките до 25 години са по-малко като брой, заради ниската раждаемост през 90-те.

Тендецията за намаляване на българите е в резултат, че няма достатъчно майки в детеродна възраст, коментира икономистът.

Всички страни в Западна Европа намаляват, обърна внимание той.

Миграцията и ранната смъртност са основните фактори за намаляването на българите, допълни той.

Translate »