Какво стана за пръв път в мандата на Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев отчете “много труден, но достоен и успешен” мандат. Днес в длъжност ще встъпи наследникът му Румен Радев.

В мандата си Плевнелиев е правил две служебни правителства, а страната е минавала през три политически кризи. За времето, в което е бил в президентството, у нас са се провеждали три референдума.

“Много неща се случиха за първи път в този мандат. Списъкът е много дълъг и много често ще чувате в моето изложение днес “за първи път”.Първият български президент, публично свалил доверието си от правителството и мандатоносителя след скандален акт на задкулисни зависимости. Първият, отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия, със съмнения за липса на интегритет и морал. Първият, който си тръгва в добри отношения с партията, която го издигна, и нейния лидер. Първият, въвел дългосрочното планиране в държавата и постигнал пълно съгласие по Националната програма за развитие “България 2020”. Стартирахме и дебата за “България 2030”. Знаех, че можем да постигаме резултати по националните приоритети само когато надграждаме и търсим съгласие по тях. Апелирах безцелното политическо противопоставяне да остане сред научените уроци на прехода. Вече пето правителство изпълнява Националната програма за развитие “България 2020″, а аз осигурих тази приемственост. Не беше така в миналото, когато всяко правителство оспорваше приоритетите на предишното”, заяви Плевнелиев. Според него на един президент му отивало да гледа напред, да задава посоката. Той обяви, че е задал стратегически национални приоритети, като иновациите, електронното правителство и електронното гласуване, модернизацията и свързаността, дуалната система на образование, енергийната ефективност, либерализация и диверсификация.

“Реализирахме успешно първата иновационна екосистема и първият високотехнологичен парк в България и на Балканите. Основен приоритет бе развитието на индустриите информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг и автомобилостроене като в моя мандат се създадоха над 70 000 нови, добре платени, работни места в тях”, каза още Плевнелиев. Той обяви, че е горд, че в неговият мандат се изпълнява “най-мащабната досега програма за модернизация, строят се магистрали, пречиствателни станции, метро и хиляди други проекти”.

“Икономиката е в подем. Днес имаме втория най-добър ръст за държава-членка на ЕС – 3.6%. Безработицата е на рекордно ниско ниво – 7.1% според Евростат. Дефицит няма, като България завършва фискалната 2016 г. с финансов излишък от 1.6 % от БВП. Държавният фискален резерв е рекордно висок, както и ръстът на експорта”, отечете още Плевнелиев. Той каза още, че в мандата му е имало и банкова криза за пръв път от 17 години.

“Тогава поставих на дневен ред въпроса за олигархичния модел в икономиката и срастването на бизнес, политика и медии. Назначеното от мен служебно правителство на Марин Райков въведе правила за прозрачност в управлението на държавните пари, изцяло в интерес на българския народ, а не на олигарсите”, заяви още Плевнелиев.

“В края на моя мандат България стои добре на фона на рекордния брой кризи. Това е и мое постижение. Гордея се със свършеното, надявам се да бъде продължено и надградено.” “Ще продължа да отстоявам националния интерес, модернизацията и европейското развитие на България. Ще продължа да служа на българския народ и българската държавност по всеки смислен начин, който ни придвижва напред по пътя на демократичното и европейско развитие”, каза още Плевнелиев./Дневник

Translate »