Ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие

Ракета, изстреляна от бунтовниците в Източен Алепо, едва не уби екипа на “Труд”, докато снимахме сраженията в контролираната от сирийската армия част от града.

Това пише специалният пратеник на всекидневника в сирийския град Диляна Гайтанджиева.

“Радостта ми от щастливата случайност от 50 м между нас и ракетата беше бързо изместена от чувството за гняв и ужас, когато разбрах, че оръжието е българско – една от стотиците ракети ГРАД, които ежедневно убиват десетки цивилни в Алепо”, продължава тя.

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си.

Екипът влезе в Стария град на Алепо, който в продължение на 5 г. беше под контрола на ислямистите от Ан Нусра. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

В изоставена къща журналистите са открили таен склад за оръжие на джихадистите.

“На три метра под земята – пише репортерката – намерихме десетки сандъци със снаряди, на които като производител е посочен българският оръжеен завод ВМЗ-Сопот, и 122-милиметрови ракети ГРАД с произход България.”

Тези ракети с обсег на действие до няколко километра са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали.

Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД, гр. Лясковец. Според документи те са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.

Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България./Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »