Излизат имена от екипа на Радев, били и за служебния кабинет

Новият президент Румен Радев ще разпусне парламента на 2 февруари, а предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април, прогнозира днес “24 часа”.

Бъдещите секретари на Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, допълва всекидневникът по ненаименувани източници.

Това обяснявало и категоричната позиция на генерала, че първо ще обяви екипа, с който влиза на “Дондуков” 2, а по-късно и състава на служебния кабинет.

Сред по-сигурните имена за служебни министри влиза и това на бившия кмет на пловдивското село Труд Николай Копринков, който е със запазено място в екипа на Радев за “Дондуков” 2.

Той беше в инициативния комитет за издигането на генерала и вече потвърди пред “24 часа”, че ще е секретар на президента.

Копринков отказа да коментира с какъв ресор ще бъде, но се очаква и в президентството, и в служебния кабинет да поеме регионалната политика. До името му се е стигнало, след като Костадин Паскалев е отказал на Радев да е регионален министър.

Журналистката Елена Йончева не е пожелала да оглави президентския кабинет. Тя ще стане само съветник на Радев според публикацията.

С успех обаче приключили разговорите с проф. Емилия Друмева, която е перфектен юрист и конституционалист. Очаква се тя да бъде юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

За здравен министър се обсъжда Таня Андреева. Тя беше на този пост в кабинета “Орешарски”.

Олимпийски шампион се чака в спортното министерство – Йордан Йовчев или Таню Киряков.

Финансите вероятно ще поеме сегашният зам.-министър Кирил Ананиев. За МВнР пък бил предложен дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Сред имената с потенциален ресор еврофондове, отношения с ЕС и подготовка на българското председателството е и това на Гергана Паси.

Най-голямата загадка продължава да е името на бъдещия служебен премиер. Според запознати най-голямата драма на Румен Радев в момента е, че в България няма толкова добри експерти, които да не са вече обвързани с дадена политическа сила. А той не иска кабинетът да е само от червени.

Да се изготви и списък за областни управители, е поръчал Радев, се твърди в публикацията. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата.

Тази практика не е нова – областни управители са сменяни и от последните две служебни правителства – на Марин Райков и на проф. Георги Близнашки./Дир.бг

Translate »