Издигат паметник на кирилицата на Антарктида

Българи и монголци ще издигнат паметник на кирилицата на Антарктида.

На монумента ще бъдат изписани част от буквите ни. В него ще има вградени капсули с пръст от София, Варна, Велико Търново, Плиска, Преслав, както и от гроба на хан Кубрат.

Най-трудно ще е превозването на паметника”, коментира директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Монументът ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили – Пунта Аренас, а след това с кораб и с малки лодки ще достигне до бреговете на ледения континент.

Предвидено е да бъде захванат за някаква коренна скала с няколко нита, тъй като е много важно там да се пази околната среда – да няма леене на бетон“, каза още Пимпирев.

Той и още 10-има полярни изследователи заминава на 6 януари на 25-ата Антарктическа експедиция. В нея ще се включат покорителите на Еверест Николай Петков и Дойчин Боянов, които ще изкачват върхове с имена Симеон, Борис и Левски в планината Тангра на остров Ливингстън. Научната програма включва и геоложки проект.

Има идея на Антарктида да бъдат извършени и първите археологически разкопки, каза проф. Николай Овчаров. Учените предполагат, че испански експедиции са стигали до ледения континент още в средата на 19 век, преди официалното му откриване.

Има такова понятие като модерна археология. Със сигурност тези многобройни експедиции и изследователи са оставили нещо, така че археологически проучвания на Антарктида звучат доста интересно“, допълни проф. Овчаров./Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »