Защо трябва да ядем люти чушки

Всеки знае, че е полезно да се ядат лимони, защото съдържат много витамин С. Да, ама не!

Оказва се, че всъщност цитрусовите плодове не са тези, които имат най-голяма концентрация на витамина.

Първенецът в това подреждане са лютите чушки. В 100 гр зелени люти чушлета се съдържат 242,5 мл витамин С. За сравнение, в портокалите дозата е едва 59 гр.

В класацията достоен преследвач на лютите чушки е екзотичният плод гуава, следван от още един вид чушки – така наречените камби.

Лютите чушки намаляват риска от тумори

Капсацинът, лютата съставка на чушките, активира клетъчните рецептори в лигавицата на стомаха, правейки реакции, които намаляват от риска от тумори.  Мишките, които са захранени с капсацин, развиват два пъти по-малко тумори от тези, на които капсацинът липсва от диетата.

Капсацинът в лютите чушки има антиоксидантно и противовъзпалително действие.  Капсацинът е новата обещаваща стъпка в борбата с туморите. Изследванията показват, че капсацинът намалява растежа на простатните туморни клетки, без да ощети здравите. Друго изследване показва, че туморните образувания намаляват с 1/5 в сравнение с образуванията, нетретирани с капсацин.

Капсацинът в лютите чушки показва обещаващ ефект и срещу развитието на рак на гърдата, панкреаса и пикочния мехур, макар че, за да се почусвта ефекта трябва голямо количество капсацин.

Афродизиак

Шафранът и джингсенгът, които също съдържат капсацин увеличават желанието и продължителността на акта.

Отслабване

Лютите чушки помагат да се почувствате сит по-бързо, ядейки по-малко и помагат за изгарянето на повече калории.  Капсацинът избирателно унищожава нервните фибри, които предават информция от корема към мозъка ви.

Част от ползите най-вероятно се дължат на “затоплящият” механизъм на капсацина в лютите чушки, който ускорява метаболизма и го предразполага да гори мазнини.  Капсацинът ускорява метаболизма с 5% и повишава горенето на мазнини до 16%.

Капсацинът намалява болката

Въпреки, че яденето на люти чушки временно увеличава болката, налагането с капсацин външно силно я намалява. Капсацинът де-сензира рецепторите, отговорни за болка. Затова и капсацинът е важна част от много мехлеми и мазила.  Отначало, той предизвиква усещане за парене, което след това трайно преминава.  Нервните клетки не могат да реагират, а оттам, чувството за болка изчезва. Капсацинът елиминира също така болката от изгаряне, ужилване, сърбеж и възпаление на кожата, предизвикано от псориазис. Създаден е дори спрей за нос с капсацин, който намалява алергичните симптоми.

Има и други източници на капсацин.  Джинсенг, канела, черен пипер, горчица и кардамон повишават метаболизма, и имат същото действие като лютите чушки.

Случаи, в които да НЕ ядем люто

Ако лютото предизвиква киселини, няма как да се насладите на усещането.

Когато ядете люто, то всъщност не е “горещо”.  Това е усещането на тялото ви, предизвикано от протеиновите рецептори, които се активират при температура от 42 градуса (в такива случаи чувстваме и повече болка).  Тялото ви започва да си мисли, че сте в опастност и реагира чрез задействане на рецепторите.

През зимата лекуваме настинката с чай, не само защото напитката ни сгрява, но и защото билките са безценен източник на така важния за имунната система витамин С, особено мащерката. Всякакви видове зелени подправки и зеленчуци (къдраво зеле, кресон, броколи) също помагат да се заредите с ударна доза здраве и енергия.

Translate »