Задава се алтернативен лявоцентристки блок

АБВ и “Движение 21” водят разговори за коалиционно споразумение. Това съобщиха на пресконференция председателите на двете партии Константин Проданов и Татяна Дончева.
Проданов отбеляза, че днес са направили предварителен, но обстоен разговор между ръководствата от двете формации. Той допълни, че е необходимо да търсят разширяване на влиянието си чрез партньорства със сродни формации. Председателят на АБВ посочи, че са засегнали много теми, по които имат допирни точки и същевременно нямат непреодолими различия по основните приоритети, а и се допълват в много от сферите.
Амбицията им е да изградят алтернативен лявоцентристки блок, според Проданов и Дончева.
Татяна Дончева отбеляза, че са сравнително наясно с електоралните си подкрепи и с обстоятелството, че споразумението може да доведе до допълнителна подкрепа. Тя посочи, че за тях много важен приоритет е радикалната съдебна реформа. Според Дончева до края на идната седмица трябва да са сближили позициите си за листи, приоритети и предизборна платформа.
И Дончева, и Проданов казаха, че няма да търсят на този етап сближаване с БСП. В отговор на репортерски въпрос Дончева посочи, че БСП е в лявото пространство, но “се ръководи от олигарси”.
Дончева не коментира речта на новоизбрания президент Румен Радев пред парламента. Според Проданов тя е предпазлива, консервативна и констативна. Допадна ми, че сложи акцента върху държавността и самостоятелната външна политика, мисля, че ще бъде много повече държавник от предходния, отбеляза Проданов./БТА

Translate »