Ето това са най-полезните спортове

Плуването, карането на колело, аеробиката и тенисът са най-полезните за здравето видове спорт, смятат австралийски учени.
Те са направили заключенията си на базата на данни от социалните служби на Великобритания и Австралия от 1994-2006 г. за здравето на около 80 000 души, които спортуват.

Целта на тяхното изследване е била да се установи дали интензивната физическа активност се отразява на продължителността на живота и предразположението към различни болести, инфаркт, инсулт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Авторите също така решават да проверят до колко определените видове спорт също се отразяват на човешкото здраве. Така учените са стигнали до заключението, че не всички спортове са еднакво полезни. Те са установили, че футболът, бягането и тежката атлетика не се отразяват на продължителността на живота и смъртността от сърдечно-съдови проблеми.

В същото време бадминтонът, тенисът и скуошът са сред най-полезните спортове при възрастните хора. Те понижават риска от преждевременна смърт с 47% и с 56% риска от проблеми със сърцето. Аналогично плуването и аеробиката понижават шанса от смърт с 27%-28% и със съответно 36% и 41% от сърдечно-съдови проблеми./Нова ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »