Ето защо е полезно да ядем орехи и фъстъци

Ежедневната консумация на фъстци и орехи повишава честотата на мозъчните ритми, свързани с познавателните процеси.

Изследователи правили електроенцефалограма (ЕЕГ) на доброволни участници в съответното изследване. Ежедневната консумация на фъстъци, орехи, бадеми повишават честота на гама ритъма, свързана с когнитивната обработка на информацията, обучението и възприемането. По-специално фъстъците увеличавали честотата на делта ритъма, който е свързан с дълбокия сън и възстановяването на организма, твърди индийското издание Zee news, позоваващо се на изследване в САЩ.

Според специалистите орехите са богати на полезни антиоксиданти. Най-много антиоксиданти има в орехите. Впрочем според друго изследване само 10 грама орехи или фъстъци са достатъчни да се намали опасността от смърт, предизвикана от няколко основни нейни причини. В същото време фъстъченото масло няма този ефект.

 Впрочем орехите се борят с рака, намаляват вероятността от възпаления, укрепват сърцето и забавят стареенето.