Ейдриън Броуди получава награда на фестивала в Локарно

Американският актьор Ейдриън Броуди ще получи престижната награда “Леопард клуб” в началото на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, следващия месец, съобщиха организаторите. 44-годишният актьор, прочул се с ролята си във филма “Пианистът”, спечели “Оскар” през 2002 г. Той ще получи наградата на 4 август на фестивала край живописните брегове на езерото Маджоре.

Призът се присъжда на актьори, “чиято работа е оставила белег върху колективното въображение” и на нея се радват звезди като включително Фей Дънауей, Миа Фароу и Анди Гарсия. “Броуди спечели трайно място в колективното въображение на филмовата публика, свирейки като композитора Владислав Шпилман в “Пианистът “, режисиран от Роман Полански”, обясняват организаторите на фестивала.

Той стартира кариерата си през 1989 г. в сегмента на “Нюйоркски истории”, режисиран от Франсис Форд Копола. След това е работил с много от най-добрите световни режисьори, включително Стивън Содърбърг, Оливър Стоун, Кен Лоуч, Спайк Лий, Уес Андерсън и Уди Алън.

70-ото издание на филмовия фестивал в Локарно ще се проведе от 2 до 12 август т.г.

Translate »