Една бира на ден е полезна за сърцето

Пиенето на една или две халби бира на ден може да понижи риска от инсулт или сърдечносъдови заболявания, тъй като забавя намаляването на “добрия” холестерол.
Специалисти от университета на Пенсилвания са анализирали данни за консумацията на алкохол сред 80 000 здрави китайци, наблюдавани в продължение на шест години.

Изследователите са установили, че с течение на времето нивата на “добрия” холестерол намаляват, но умерената употреба на алкохол, и в частност на бира, забавя този процес.

Предпочитанието към по-твърди напитки не е оказало същото благоприятно въздействие. Ефектът от виното не е бил достатъчно добре проучен. Умерена консумация се равнява на две халби бира дневно за мъжете и на една за жените.

Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като “добър” холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на “лошия” холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми. Ниските нива на “добрия” холестерол са свързани с опасност от болести на сърцето като инсулт и инфаркт, напомнят експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »