Евростат: Най-ценното за българина е колата му

Хората у нас милеят много повече за колата си, отколкото за дома. Този факт отдавна е известен на повечето нашенци, но сега го признаха официално и от Европа. Според данните на Евростат българинът отделя повече пари за поддръжката на автомобила си, отколкото са битовото обзавеждане на домакинството.

Според европейската статистика българинът отделя за колата си около 7,6% от общите разходи, докато хората в ЕС отделят средно 6,3%. За поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане и т.н. у нас се отделят едва 5% от същите тези разходи, предаде бТВ.

Над 4 пъти повече пари отделят средно хората в Европа за своето жилище спрямо нашенците. През 2016 г. в България са изхарчени средно около 11 хил. лв. за домакинствата. За обзавеждане и поддръжка на жилището българинът е отделял средно по около 400 лв. Докато средното ниво на този разхпд в Евросъюза е бил около 900 евро (1760 лева) на човек.

В същото време разходите за транспорт у нас били над 700 лв. за домакинство, а на едно лице – около 320 лв.

Според данни на НСИ за миналата година почти 100% от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината българи са имали компютри с интернет, а около 35% са притежавали климатик. Едва 50% от домакинствата обаче са имали личен автомобил.

Translate »