Европа ни праща мръсните си дизели след ремонт

 

Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след ремонт. Това е едно от дискутираните в Брюксел решения, за да не се превърне Източна Европа в автоморга за коли, бълващи вредни емисии, съобщава „Монитор“, позовавайки се на два независими източника.

През последните месеци редица европейски градове обявиха, че ще забранят движението на замърсяващи превозни средства по улиците си.

В началото на октомври в Германия управляващите коалиционни партии се договориха за ограничаването на вредните емисии на парникови газове, отделяни от транспортния сектор. Собствениците на стари дизелови автомобили в големите градове като Берлин и Хамбург, където въздухът е особено замърсен, ще трябва да избират между хардуерна фиксация и финансови стимули за смяна на превозното средство. Последното доведе до трус в немското правителство, но отвори и въпроса къде ще отидат старите автомобили. Отговорът на държавите от Източна Европа и не само беше да внесат в Съвета на Европа нота от името на девет страни членки (България, Полша, Словакия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария).

Идеята е да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението, коментира при внасянето ѝ министърът на околната среда Нено Димов.

Данни на нeпpaвитeлcтвeнaтa opгaнизaция Тrаnѕроrt & Еnvіrоmеnt за последната година са били внесени 30 000 дизелови автомобила у нас други 350 000 се движат вече в Полша. Според източници на „Монитор“ една от коментираните мерки е aвтoпpoизвoдитeлитe дa пoпpaвят ĸoли cъc зaмъpcявaщи дизeлoви двигaтeли или казано накратко да ги „ретрофитват“, преди да отидат за износ. Така у нас ще идват „по-чисти“ и отговарящи на европейските норми автомобили.

Данни на Асоциация на автомобилните производители в последната година показват, че едва 15 автомобила са били спрени от движение заради замърсяване над нормите. Но те се различават от официалната информация на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА). От началото на годината има 1080 автомобила, които не са допуснати до преглед и 5564 с някаква техническа неизправност, но са допуснати да се движат до отстраняване на неизправността. Но не и колко от тях са били прекалено тровещи въздуха. Бившата ДАИ в момента връзва към информационна система уредите в ГТП-тата (газанализатори, димомери и спирачни стендове). Така служителите в пунктовете няма да могат да манипулират резултата при технически преглед, което е често срещано явление, твърди шефът на ИААА Дамян Войновски.

Страните членки, които са застрашени от внос на стари и замърсяващи автомобили, могат да разчитат на няколко директиви, които уреждат въпросите за този тип леки автомобили и за това как да се намали вредата, която те причиняват. У нас начинът за намаляване от старите коли по улиците и градинките е чрез увеличаване на данъците за стари автомобили твърдят управляващите и затова въведоха нов начин на изчисляване на годишния данък. В подкрепа на реформата, но против всякакви други рестриктивни мерки, като забрана на внос, се обявиха вносителите на коли втора ръка, защото са в противовес с директивите за свободно движение на стоки и хора. На същото мнение са и от транспортното министерство, които не виждат начин за въвеждане ограничение за внос на превозни средства с дизелови двигатели. Още две министерства имат отношение по въпроса – на екологията и на икономиката, но до редакционното приключване на броя не коментираха въпроса.

Средната възраст на автопарка в България е 19 години при два пъти по-малко в Европейския съюз.

Translate »